Cwibak jogurtowy

Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag jogurtu naturalnego, 15 dag oleju, 10 dag kandyzowanych wiśni i suszonych owoców (rodzynek, moreli), 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do foremki, 10 dag polewy czekoladowej, wiórki kokosowe do ozdoby.

1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na pianę z połową cukru. Wymieszać z olejem i naturalnym jogurtem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Porcjami wsypywać do masy jogurtowej. Kandyzowane i suszone owoce rozdrobnić. Dodać do ciasta. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.

2. Podłużną foremkę-keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec przez 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

Polewę czekoladową stopić wg przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia polewy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej