Czekoladowe krążki

Składniki na 20 sztuk : 50 dag mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 3 duże jajka, 10 dag cukru pudru, 250 ml ciepłego mleka, 4 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 1 łyżka wódki, konfitura malinowa, szczypta soli, olej; polewa i dekorcja: 20 dag czekolady gorzkiej, 2 łyżki cukru, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku qpistacje

1. Ciasto: w ciepłym mleku rozpuść drożdże ze szczyptą cukru i mąki. Odstaw na 10 minut. Przesiej mąkę, kakao i sól. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Miksując, wsypuj powoli mąkę i wlewaj mleko z drożdżami. Dodaj rozpuszczone masło i wódkę. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Posyp mąką, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i szklanką zanurzaną w mące wytnij obręcze. Pączki smaż na głębokim oleju z obu stron. Ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe nadziej konfiturą.

Reklama

3. Żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Gdy się rozpuści, dodaj ją do śmietanki podgrzanej z czekoladą i cukrem. Całość wymieszaj, a gdy lekko zgęstnieje, polej pączki. Posyp od razu posiekanymi pistacjami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej