Czekoladowe kule obtoczone w kakao i orzechach

Składniki na 20 porcji: 1/2 szklanki śmietany kremówki, 2 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady, 4 łyżki miękkiego masła, 1/2 szkl. drobno posiekanych migdałów, 1/3 szkl. likieru migdałowego, kakao i posiekane orzechy do obtoczenia pralinek.

Zdjęcie

Czekoladowe kule /123/RF PICSEL
Czekoladowe kule
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu chłodzenia). 1 sztuka: 95 kcal. Cena sztuki: 0,60 zł

Przygotowanie:

1. Śmietanę mocno podgrzej. Zdejmij z ognia. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach, wsyp do gorącej śmietany i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj masło, posiekane migdały i likier. Masę dokładnie wymieszaj, po czym włóż do lodówki, aby stężała.

Reklama

2. Porcje schłodzonej masy nabieraj łyżeczką do herbaty. Formuj zgrabne kulki. Jedną część pralinek obtocz w kakao, a drugą w – posiekanych orzechach.

3. Kulki ułóż na tacce i włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pralinki możesz powkładać do papierowych foremek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej