Czekoladowe pączki

Składniki na 20 porcji: ● 1,5 szklanki mleka ● 3 dag drożdży ● cukier waniliowy ● łyżka cukru ● łyżeczka soli ● jajko ● 2 żółtka ● 75 dag mąki ● 5 dag margaryny ● 1,5 łyżki spirytusu; dodatkowo: bita śmietana; polewa: ● 2 łyżki margaryny ● 3 łyżki kakao ● 3 łyżki wody ● 3 łyżki cukru ● wiórki kokosowe

❶ W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj cukier biały, waniliowy, sól, całe jajko oraz roztrzepane żółtka. Wymieszaj.

❷ Stopniowo dodawaj mąkę. Na koniec wlej roztopioną, przestudzoną margarynę oraz spirytus. Wyrób ciasto. Odstaw na godzinę.

Reklama

❸ Wyłóż je na stolnicę, rozwałkuj na grubość 1,5 cm, po czym szklanką wykrój w cieście krążki i lekko je zagnieć w kulę. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju.

❹ Przekrój pączki na pół, wypełnij je bitą śmietaną.

❺ Składniki polewy podgrzej, wymieszaj i wylej na ciastka.

Czas przygotowania: 100 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 400. Stopień trudności: trudne.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej