Czysty barszcz z grzybowymi uszkami

Składniki na 6 porcji. Na barszcz: 2 kg buraków, 8 ząbków czosnku, skórka chleba razowego, 1 cebula, 2 kwaśne jabłka, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, szczypta cukru, 1 l bulionu warzywnego. Na nadzienie do uszek: 5 dag suszonych grzybów, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, sól. Na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki, 1 łyżka oleju, sól.

Zdjęcie

Barszcz czerwony z uszkami /123/RF PICSEL
Barszcz czerwony z uszkami
/123/RF PICSEL

1. Zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i chlebem. Zalej 1,5 l ciepłej wody. Trzymaj 3 dni w temperaturze pokojowej. Usuwaj tworzący się nalot. Gotowy zakwas wstaw do lodówki.

Jabłka i cebulę obierz. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść. Bulion połącz z buraczanym zakwasem. Dodaj ziele angielskie, jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut, przecedź. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.

Reklama

2. Uszka: grzyby zalej wodą. Mocz 3 godziny, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane grzyby oraz bułkę tartą. Wbij jajko. Wymieszaj, dopraw.

Ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami wrzątku i olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto. Cienko je rozwałkuj i wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep brzegi, formując uszka. Ugotuj je w posolonym wrzątku. Odcedź, przełóż do talerzy i zalej barszczem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej