Domowa ćwikła

Składniki: 1 kg buraków, sól, pieprz , 1-2 łyżki chrzanu, pół łyżki cukru, cebula, łyżeczka oliwy.

Buraki umyj, włóż do rondla, zalej wodą, gotuj do miękkości. Odcedź, ostudź, obierz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Reklama

Cebulę obierz, posiekaj. Do buraczków dodaj chrzan i oliwę, wymieszaj. Dodaj cebulę, połącz, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Czas przygotowania: 65 min. Ilość porcji: 10. Cena za porcję: 0,35 zł.

Przepis nadesłał Łukasz Wójcik z Wielkiej Wsi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej