Domowa ćwikła

Składniki: 1 kg buraków, sól, pieprz , 1-2 łyżki chrzanu, pół łyżki cukru, cebula, łyżeczka oliwy.

Buraki umyj, włóż do rondla, zalej wodą, gotuj do miękkości. Odcedź, ostudź, obierz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Reklama

Cebulę obierz, posiekaj. Do buraczków dodaj chrzan i oliwę, wymieszaj. Dodaj cebulę, połącz, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Czas przygotowania: 65 min. Ilość porcji: 10. Cena za porcję: 0,35 zł.

Przepis nadesłał Łukasz Wójcik z Wielkiej Wsi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej