Duszona kapusta z łuskanym grochem

Składniki na 6 porcji: 1 szklanka łuskanego grochu, 1 kg kwaszonej kapusty, 2 listki laurowe, po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1 kostka rosołowa (warzywna, najlepiej z dodatkiem oliwy i ziół), 2 średniej wielkości cebule, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, suszony majeranek, szczypta cukru, kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji.

Czas przygotowania: 55 minut. 1 porcja: 220 kcal. Cena porcji: 0,85 zł

Przygotowanie:

1. Groch przesyp na sitko i opłucz. Przełóż do garnka, zalej przegotowaną, zimną wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.

Reklama

Kapustę kwaszoną odciśnij (ew. opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna), drobno pokrój, przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalej niewielką ilością zimnej wody.

Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj pod przykryciem około 30 minut (aż kapusta będzie miękka). Na 15 minut przed końcem gotowania do kapusty wkrusz kostkę rosołową.

2. Cebule obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebule i mieszając, usmaż je na szklisto. Dodaj do kapusty, dołóż także groch. Całość dobrze wymieszaj.

3. Kapustę z grochem przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz suszonym majerankiem. Gotuj jeszcze około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna garnka. Gotową kapustę z grochem przełóż do dużej miski. Danie udekoruj gałązkami świeżego majeranku. Podawaj na gorąco, jako samodzielne danie albo dodatek do ryb.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej