Dziad z ciasta zaparzanego

Składniki na 14 porcji: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 6 żółtek, 1 kostka (20 dag) masła, 1/2 szklanki cukru, 10 dag drożdży, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki mocnego naparu herbaty, skórka otarta z cytryny, szczypta soli, masło i tarta bułka do formy, polewa orzechowa do dekoracji.

Czas przygotowania: 95 minut (bez czasu rośnięcia ciasta). 1 porcja: 380 kcal. Cena porcji: 85 gr

Reklama

1. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami mleka i 1 łyżeczką cukru. Masło stop i odstaw do wystudzenia. Pozostałe mleko zagotuj. Połowę mąki przesiej do miseczki, wlej wrzące mleko, dokładnie wymieszaj łyżką, aby nie było grudek.

Przestudź, następnie do masy dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, resztę mąki oraz skórkę otartą z cytryny i masło.

2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli, dołóż do ciasta i dobrze wyrób. Przykryj lnianą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około godzinę.

3. Rodzynki przebierz, wsyp do miseczki. Zalej ciepłym naparem herbaty. Odstaw do namoczenia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego rodzynki i ponownie je dokładnie zagnieć.

4. Dwie foremki posmaruj masłem i oprósz tartą bułką (ew. kaszą manną albo mielonymi orzechami laskowymi). Napełnij je do połowy wysokości ciastem. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 50 minut. Ciasto wystudź. Oblej stopioną polewą orzechową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej