Faworki

Składniki na 35-40 sztuk: 20 dag mąki, 3 żółtka, 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spiry tusu, olej lub smalec do smaże nia, szczypta soli, cukier puder do posypania faworków.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Ponadto:

radełko do wykrawania faworków, papierowe ręczniki do osączenia tłuszczu.

Reklama

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją delikatnie ze śmietaną. W zagłębienie w mące dodaj żółtka, proszek do pieczenia, spirytus oraz szczyptę soli. Nożem posiekaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć je dokładnie tak, jak na makaron lub pierogi.

2. Dokładnie wyrobione ciasto (powinno być spójne i gładkie) wybijaj mocno wałkiem. Złóż je na pół i znów wybijaj wałkiem. Czynność składania i wybijania powtarzaj kilkakrotnie (wybijanie powinno trwać ok. 15 minut). Następnie odłóż ciasto na pół godziny do lodówki.

3. Po tym czasie wyjmij z lodówki, odkrój porcję ciasta i rozwałkuj ją na bardzo cienki placek. Radełkiem wycinaj fantazyjne kształty lub zwykłe prostokąty z przecięciem na środku i zawijaj je jak klasyczne faworki.

4. Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor z obu stron. Nie wkładaj ich do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu. Wyjmuj je z tłuszczu ostrożnie łyżką cedzakową. Uważaj, aby się nie poparzyć. Układaj je na papierowym ręczniku, aby osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie: 65 minut Porcja (10 dag): 495 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej