Faworki na koniaku

Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szkl. mąki pszennej, 5 żółtek, szczypta soli, 1 łyżka cukru waniliowego, 50 ml (kieliszek) koniaku, 1–2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i koniakiem. Dodaj śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie ciasto. Następnie obij je drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.

Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkowuj je partiami na jak najcieńsze placki (do podsypywania używaj jak najmniejszej ilości mąki). Placek pokrój wzdłuż na 3 cm paski, a potem w poprzek, by uzyskać 15 cm kawałki.

Na środku każdego zrób pionowe nacięcie. Poprzewijaj przez nie końce, żeby powstały faworki. Wrzucaj je na głęboki tłuszcz i smaż z obu stron, aż się zrumienią.

Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej