Filet z kaczki w pomarańczach

Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi kaczki (po ok. 40 dag każdy), 3 pomarańcze, 100 ml białego wina, 1-2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżka soli, 1 łyżka smalcu.

1. Pomarańcze sparz, wytrzyj, z jednej wyciśnij sok, drugą obierz i pokrój w plasterki. Filety z kaczki umyj, osusz. Skórę na filetach możesz naciąć ostrym nożem w grubą kratkę, ale tak by nie uszkodzić mięsa. Sól wymieszaj z rozmarynem i mielonym pieprzem. Mieszanką natrzyj mięso. Odstaw je na ok. 30 minut.

2. Na patelni rozgrzej smalec, włóż filety (skórą do dołu). Smaż ok. 5 minut, aż skórka stanie się rumiana. Potem przewróć mięso i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Reklama

Filety przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej wino oraz sok z pomarańczy. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 15-20 minut, często polewając sosem z dna naczynia.

W połowie pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i zielony pieprz. Udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej