Francuskie pączusie

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, kilka łyżek cukru typu rafinada.

Reklama

1. Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z cynamonem i solą. Wodę zagotuj z masłem i z obydwoma rodzajami cukru. Gdy masło i cukry rozpuszczą się, wyłącz gaz. Energicznie mieszając drewnianą łyżką, wsypuj partiami mąkę, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Odstaw do schłodzenia. Zmiksuj, dodając po jednym rozmąconym jajku.

2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką i wyciskaj na blaszkę kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj odstępy, bo pączusie urosną w trakcie pieczenia. Posmaruj je rozmąconym jajkiem, posyp grubym cukrem.

3. Ciasteczka piecz ok. 20 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Gdy nabiorą złocistego koloru, wyjmij je i ostudź na kratce kuchennej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej