Francuskie polano

Składniki na 12 porcji: 8 jajek, 15 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, po 30 dag gorzkiej czekolady i masła, 10 dag cukru pudru, 100 ml rumu.

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką.

Reklama

Płaską blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej ciasto. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Wyjmij, przełóż na ściereczkę. Usuń pergamin, biszkopt ze ściereczką zwiń i wystudź.

Czekoladę stop i wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj rum i czekoladę. Utrzyj. Biszkopt rozwiń. Posmaruj go 2/3 kremu. Ponownie zwiń. Rulon posmaruj resztą kremu i zrób wzorek przypominający korę drzewa.

Odetnij po grubym plastrze ciasta z obu końców rolady. Przyklej je do rulonu, tak by przypominały konar. Schłodź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej