Gęś z jabłkami

Składniki na 12 porcji: 1 sprawiona gęś (3-4 kg), 3 szklanki bulionu drobiowego, 1,5 kg kwaśnych jabłek, majeranek, sól, pieprz, 5 łyżek miodu, słoik borówek .

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.

2. Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż środki.

Reklama

3. Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z majerankiem i napełnij nimi tuszkę. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.

4. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz 2 godziny w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj bulionem.

5. Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją miodem i dołóż wydrążone jabłka.

6. Gotową gęś umieść na półmisku. Wokół ułóż wydrążone jabłka i napełnij je borówkami. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej