Gęś z jabłkami

Składniki na 12 porcji: 1 sprawiona gęś (3-4 kg), 3 szklanki bulionu drobiowego, 1,5 kg kwaśnych jabłek, majeranek, sól, pieprz, 5 łyżek miodu, słoik borówek .

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.

2. Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż środki.

Reklama

3. Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z majerankiem i napełnij nimi tuszkę. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.

4. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz 2 godziny w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj bulionem.

5. Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją miodem i dołóż wydrążone jabłka.

6. Gotową gęś umieść na półmisku. Wokół ułóż wydrążone jabłka i napełnij je borówkami. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej