Gorące sosy i omasty do pierogów wigilijnych

To najlepszy sposób, aby podkreślić smak świątecznych pierogów. Dzięki nim tradycyjne specjały nabierają wyjątkowego aromatu i smaku!

Zdjęcie

Sosy do pierogów /123/RF PICSEL
Sosy do pierogów
/123/RF PICSEL

Śmietanowy: stop łyżkę masła, oprósz 1 łyżką mąki pszennej, mieszając, krótko zasmaż, tak by zasmażka nie zrumieniła się. Dolej 1/2 szklanki śmietany kremówki. Mocno podgrzej, mieszając. Przypraw do smaku białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Ziołowy: na patelni stop 1 łyżkę masła. Dodaj po 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki oraz pora, wymieszaj. Dołóż 10 dag serka topionego o smaku śmietankowym. Gdy serek się rozpuści, wlej 1/2 szklanki śmietany kremówki, wymieszaj i mocno podgrzej. Przypraw do smaku solą i czerwonym pieprzem.

Reklama

Pomidorowy: obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą, pierzem, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną octu i cukru. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj też odrobiną papryczki chili.

Okrasa z pestkami: na patelni rozgrzej 1/4 szklanki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wsyp po 4 łyżki czubate pestek słonecznika oraz dyni. Mieszając, smaż, aż ładnie się zrumienią. Okrasą polej pierogi. Przed podaniem posyp je także startym żółtym serem o ostrym, zdecydowanym smaku, np. parmezanem.

Masełko migdałowe: sparz, obierz i posiekaj 10 dag migdałów. Obierz 2–3 ząbki czosnku, potnij je w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1/2 kostki masła, wrzuć migdały i czosnek. Posól. Zrumień. Podawaj do pierogów z grochem, ziemniakami i twarogiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej