Gotowany pstrąg pod galaretką

Skład na 6 porcji: ● średniej wielkości pstrąg ● 1/2 marchewki ● 1/2 małej pietruszki ● mała cebula ● listek laurowy ● po 2 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu ● sok z cytryny i średniej wielkości pomarańczy ● łyżka żelatyny ● łyżka groszku konserwowego ● sól i pieprz

1. Obrane i umyte warzywa kroję w nieduże kawałki, zalewam 3/4 litra wody, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuję, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam przez gazę.

2. Rybę myję i sprawiam, wyciągam ości i odcinam głowę. Filety wkładam do gorącego wywaru i gotuję ok. 10 minut. Następnie wyjmuję pstrąga, studzę, kroję na mniejsze części, układam na półmisku i dekoruję gotowanymi warzywami oraz groszkiem.

Reklama

3. W wywarze rozpuszczam żelatynę, doprawiam sokiem z pomarańczy i cytryny, studzę. Zimnym zalewam rybę na półmisku i wstawiam do lodówki.

Wartość odżywcza porcji 101 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 3 g/Węglowodany 2 g

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Rewia

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej