Jajeczne tymbaliki

Składniki: 12 jajek przepiórczych; 2 ugotowane marchewki; 1/2 konserw. papryki; 2 łyżki groszku z puszki; op. żelatyny instant; 1/2 kieliszka wytraw. białego wina; 1/2 l bulionu warzyw.; sól, pieprz; ocet winny lub cytryna.

Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół. Żelatynę zalej 1/2 szkl. bulionu. Gdy spęcznieje, ustaw na małym ogniu i rozpuść. Wymieszaj z resztą bulionu i winem. Dopraw. Odstaw, by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój, osącz groszek.

Reklama

Zimną wodą opłucz 4 filiżanki. Na dno każdej wlej trochę tężejącej galaretki. Ostudź. Na przemian układaj na niej połówki jajek i warzywa. Zalej resztą galaretki, wstaw do lodówki na kilka godz. Przed podaniem wybij na półmisek i skrop octem.

Jajeczne tymbaliki - wersja II

Składniki: 12 niedużych kurzych jajek; 2 ugotowane marchewki; 1/2 konserw. papryki; 2 łyżki groszku konserw.; op. żelatyny instant; 1/2 l bulionu warzywnego; sól, pieprz; ocet lub cytryna (jako dodatek).

Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół. Żelatynę zalej 1/2 szkl. bulionu. Gdy spęcznieje, ustaw na małym ogniu i rozpuść. Wymieszaj z resztą bulionu. Dopraw. Odstaw, by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój w kostkę. Osącz groszek. ]

Zimną wodą opłucz 4 salaterki. Na dno każdej wlej trochę tężejącej galaretki. Ostudź. Na przemian ułóż na niej połówki jajek i warzywa. Zalej resztą galaretki, wstaw do lodówki na kilka godz. Przed podaniem wybij na półmisek i skrop octem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej