Jajka faszerowane z kremem z awokado

Składniki: 8 dużych jajek ●błękitny barwnik spożywczy ●2 dojrzałe awokado ●cytryna ●majonez ●pieprz, sól ●czarnuszka do posypania (opcjonalnie).

Zdjęcie

Jajka faszerowane awokado /123/RF PICSEL
Jajka faszerowane awokado
/123/RF PICSEL


1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Skorupkę lekko obtłucz, ale jej nie zdejmuj. Zagotuj wodę z barwnikiem, włóż do niej na ok. minutę lub dwie jajka, aby białka się zabarwiły na niebieski marmurek. Wyjmij jajka, zdejmij skorupkę i przekrój w poprzek na pół.

2. Awokado przekrój, z obu wyjmij pestki, wydrąż miąższ.

Reklama

3. Rozgnieć awokado widelcem, skrop obficie sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem.

4. Dołóż 2 łyżki majonezu, wymieszaj. Masę włóż do szprycy, nałóż na jajka (możesz zrobić to łyżeczką), ew. posyp czarnuszką.


Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej