Jakie nadzienia do pączków

Z marmoladą

Domowe pączki będą smakować wybornie, gdy nadziejesz je marmoladą różaną. Możesz wzbogacić jej smak, dodając kilka kropli aromatu migdałowego.

Reklama

Jabłkowe

Możesz użyć gotowego musu ze słoika, bądź pokusić się o przygotowanie takiej masy samodzielnie. Jabłka wystarczy uprażyć, dodać cukier do smaku, a gdy wystygną, przyprawić je cynamonem.

Dla dorosłych

Jako nadzienie sprawdzi się też twój ulubiony dżem. Wcześniej warto go zmiksować i dodać do niego odrobinę alkoholu, np. brandy.

Czekoladowe

Może być z białej lub mlecznej czekolady. Takie słodkie nadzienie przygotujesz, łącząc rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. Pączki będą świetnie smakować, gdy je udekorujesz polewą (też czekoladową!) i po sypiesz orze chami.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Adwokatowe

1/2 l mleka zagotuj z cukrem waniliowym, przestudź. 4 jajka ubij z 30 dag cukru pudru na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewaj do niej powoli po 2 łyżki mleka. Kiedy składniki połączą się, masę schłodź. Następnie, mieszając, wlewaj do niej likier jajeczny (w sumie 250 ml).

Pomarańczowe

2 pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę. Miąższ oczyść, posiekaj. Rozgrzej 3 łyżki masła, dodaj 4 łyżki cukru pudru i skórkę. Smaż 3 min. Dodaj miąższ, chwilę podgrzej. Ostudź.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Najpierw smażymy, potem nadziewamy. Najbezpieczniej jest nadziewać usmażone już pączki, wówczas zyskasz pewność, że nadzienie nie wypłynie. Pomoże ci w tym szpryca cukiernicza z długą, wąską końcówką albo gruba strzykawka.

Jeśli nadziewasz pączki przed smażeniem, pamiętaj, że farsz musi mieć konsystencję taką jak ciasto.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej