Jeżyki z żurawiną

Składniki na 30 sztuk: 20 dag mąki pszennej, 10 dag płatków owsianych (nie błyskawicznych), 12 dag masła, 20 dag cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka, po 10 dag suszonej żurawiny i grubo posiekanych orzechów laskowych, ew. cukier puder do posypania.

Zdjęcie

Ciasteczka z żurawiną /123/RF PICSEL
Ciasteczka z żurawiną
/123/RF PICSEL

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz płatkami owsianymi. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa zrobi się puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka.

Całość utrzyj mikserem. Następnie porcjami domieszaj sypkie składniki. Gdy się połączą, wsyp żurawinę oraz orzechy. Wymieszaj ciasto łyżką.

Reklama

2. Za pomocą dwóch łyżek uformuj owalne ciasteczka. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.

Piecz po 15–20 minut. Ostrożnie zdejmij z blach. Wystudź. Ewentualnie oprósz cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250 g masła, 2 szkl. cukru, 500 g miodu, 3 jajka, 3 łyżeczki sody, 125 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 torebki przyprawy korzennej, orzechy włoskie, powidła... więcej