Kaczka w cytrusach

Składniki na 6 porcji. Mięso: 1 kaczka (ok. 2,5 kg), 2 łyżki masła, 1 pomarańcza, 1 łyżeczka majeranku, sól. Sos: 1 pomarańcza, sok z 3 pomarańczy, 1/2 szkl. wytrawnego wina, 3 łyżki dżemu pomarańczowego, szczypta suszonego imbiru. Dodatki: 3/4 szkl. ryżu lub kaszy jaglanej, 1/3 szkl. rodzynek.

1. Kaczkę natrzyj solą i masłem. Pomarańczę sparz, obierz cieniutko ze skórki, wyciśnij sok. Skórkę (uważaj, by nie miała białych części, bo będzie gorzka!) posiekaj, wymieszaj z majerankiem. Włóż do kaczki.

Reklama

Kaczkę przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz ok. 3 godzin. Zdejmij pokrywkę, polej kaczkę sokiem z pomarańczy i piecz 30–40 minut.

2. Sos: sok z 3 pomarańczy podgrzej z winem. Dodaj dżem i imbir. Zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Pomarańczę sparz, potnij na cieniutkie plasterki. Włóż na chwilkę do gorącego sosu. Ryż lub kaszę ugotuj z rodzynkami.

3. Pieczeń wyjmij na ogrzany półmisek, polej zagęszczonym sosem i obłóż plasterkami pomarańczy. Podawaj z ryżem lub kaszą.

Z nadzieniem

Kaczkę możesz nafaszerować cząstkami pomarańczy (bez błonek) wymieszanymi z kawałkami jabłek i imbiru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej