Kaczka w pomarańczach

Składniki na 4 porcje: 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg), 3 pomarańcze, 1 duża cebula, 1 łyżka marynowanego pieprzu, 2 łyżki płynnego miodu, 1 szklanka bulionu drobiowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, mielony czarny pieprz, cząstki pomarańczy i mięta do dekoracji.

Zdjęcie

Kaczka w pomarańczach /123/RF PICSEL
Kaczka w pomarańczach
/123/RF PICSEL

1. Kaczkę umyj, osusz. Tuszkę w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Z 1 owocu wyciśnij sok. Cebulę obierz, potnij na cząstki, wymieszaj z sokiem i marynowanym pieprzem. Nadzienie włóż do wnętrza kaczki. Zepnij otwór wykałaczkami.

Ułóż w brytfance grzbietem do góry. Podlej gorącą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 45 minut (łącznie będzie w piekarniku ok. 1 godz. i 30 minut).

Reklama

2. Drugą pomarańczę obierz, skórkę (bez białej wewnętrznej warstwy) potnij w bardzo cienkie paseczki, miąższ pokrój w plasterki. Z trzeciej pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z miodem oraz paseczkami pomarańczowej skórki.

3. Po 45 minutach pieczenia kaczkę obróć i piecz dalej, smarując co ja- kiś czas miodową glazurą. Na 15 mi- nut przed końcem pieczenia kaczkę obłóż plasterkami pomarańczy. Temperaturę zwiększ do 225 st., by skórka się zrumieniła.

Tuszkę kaczki wyj mij, wywar przecedź. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnym bulio nie, wlej do wywaru, zagotuj, ew. przypraw. Kaczkę przełóż na półmisek, polej sosem pomarańczowym, udekoruj cząstkami pomarańczy i miętą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej