Kapusta z fasolą i grzybami

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 2 cebule, 15 dag białej fasoli jaś, 1,5 szklanki suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie.

1. Fasolę zalać zimną wodą, zostawić na noc, Następnego dnia zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (ok. 1 godz.). Posolić dopiero pod koniec gotowania, odcedzić. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na 1 godz. Gotować w tej samej wodzie ok. 30 min, przecedzić (wywar warto zachować do barszczu!).

2. Kapustę opłukać, poszatkować, zalać 2 szklankami wody, lekko osolić, ugotować.

Reklama

3. Zeszklić w rondlu na 3 łyżkach oleju obrane i posiekane cebule z roztartym czosnkiem. Dodać drobno pokrojone grzyby, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz kapustę i fasolę.

Przesmażyć, podlać 100 ml wywaru, doprawić pieprzem, papryką, dusić ok. 15 min.

Przygotowanie: ok. 90 minut

Nasza rada

Jeśli zależy ci na czasie, śmiało użyj fasoli z puszki – wraz z zalewą. Danie będzie lżej strawne, jeśli doprawisz je majerankiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej