Karnawałowy chrust z cukrem pudrem

Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej żółtka, gęstą kwaśną śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet (spirytusowy) albo wódkę.

Reklama

2. Przygotowane składniki posiekaj, następnie zagnieć ciasto. Składaj je kilkakrotnie na pół i mocno obijaj wałkiem. Potem odłóż ciasto przynajmniej na pół godziny do lodówki.

3. Ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj bardzo cienko i krój na paski o dł. 15 cm oraz szer. 4 cm. W każdym pasku, po środku, zrób nożem nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec faworka.

4. Tak przygotowane faworki przykryj czystą ściereczką, aby nie obeschły. W niskim i szerokim, garnku lub dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj faworki. Smaż z dwóch stron na rumiano. Osącz z tłuszczu na bibule. Posyp cukrem pudrem.

6 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal cena 1,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej