Karp faszerowany grzybami

Składniki:  2 kg karpia  200 g suszonych podgrzybków  1 cebula  masło  sól  pieprz  natka pietruszki  1 cytryna.

Reklama

Przygotowanie:

1. Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Bardzo dokładnie umyj całego karpia. Osusz.

2. Natrzyj karpia pieprzem i solą, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

3. Namocz grzyby (najlepiej na całą noc). Ugotuj je w tej samej wodzie, osącz i posiekaj.

4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, a w razie potrzeby podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Zepnij go wykałaczkami i zasznuruj dratwą.

5. Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlej wodą spod grzybów i piecz przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlej powstałym sosem.

6. Po upieczeniu podziel ostrożnie karpia na dzwonka. Udekoruj go natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryn.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej