Karp na ostro

Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała papryczka chili, 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miski wlej mleko oraz sok z cytryny, wymieszaj. Cebule pokrój w plasterki. Karpie umyj. Wierzch każdej ryby natnij lekko ostrym nożem, tworząc kratkę. Obłóż plastrami cebuli i czosnku. Włóż do mleka, odstaw na kilka godzin. 

2. Papryczkę chili umyj, osusz, pokrój w plasterki (jeśli nie lubisz bardzo ostrych potraw, to z papryczki usuń pestki). Do rondelka wlej sos sojowy, dodaj sok z limonki lub cytryny, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pozostanie ok. 1/3 płynu. Gdy wystygnie, dodaj posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. 

3. Ryby wyjmij z mleka, usuń cebulę. Osusz papierowym ręcznikiem. Wierzch posmaruj przygotowaną marynatą. Każdą rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej, zawiń. Przełóż na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Piecz 40-50 minut w temperaturze 200°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej