Karp nadziewany kaszą i grzybami

Składniki: 1 karp (ok. 2 kg), mieszanka przypraw do ryb, 80 g masła, 50 g suszonych prawdziwków, 200 g kaszy pęczak, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

Reklama

1. Karpia oskrobać z łusek. Naciąć dolną część i ostrożnie wypatroszyć. Uważać przy tym, by nie naciąć woreczka żółciowego, ponieważ mięso by zgorzkniało. Następnie nożycami odciąć górną płetwę i koło kręgosłupa zrobić głębsze nacięcie o długości około 15 cm. Posypać rybę po całej powierzchni przyprawą do ryb i odstawić do maceracji.

2. W tym czasie przygotować farsz. Namoczyć suszone grzyby. Pęczak ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości (około pół godziny). Odcedzić, przestudzić. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Do letniego pęczaku dodać czosnek, majeranek, żółtka, namoczone grzyby, mąkę, sól i pieprz.

Masę starannie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do farszu. Farszem napełnić karpia. Przełożyć go do brytfanki, podlać małą ilością wody i obłożyć wiórkami masła.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 60 minut. Podczas pieczenia polewać go wypieczonym sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej