Karp w galarecie

Składniki: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 karp, sól, 3 łyżki suszonej żurawiny, 1-2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, 1,5 łyżki żelatyny, 1/2 pęczka natki, cytryna.

1 Warzywa oczyść, opłucz, osusz, pozostaw w całości. Sprawionego karpia umyj pod bieżącą wodą, pokrój na porcje. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę żurawiny. Całość zalej wodą. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj klarowny wywar.

2 Do ugotowanego wywaru warzywnego włóż pokrojonego na porcje karpia. Dodaj 1-2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz pieprz. Gotuj około 20 minut.

Reklama

3 Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź przez gęste sito. Rozpuść w nim żelatynę.

4 Ugotowane marchewki pokrój w dekoracyjne plasterki, część rozłóż na spodzie półmiska. Na marchewce ułóż dzwonka karpia. Polej lekko tężejącą galaretą. Ułóż resztę plasterków marchewki. Wierzch posyp resztą żurawiny (wcześniej ją namocz). Udekoruj listkami natki. Odstaw w chłodne miejsce. Podawaj z cytryną.

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej