Karp w galarecie

Składniki na 4 porcje: ● dość duży sprawiony karp ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty) ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu.

1. Rybę dokładnie umyj w zimnej wodzie. Warzywa obierz, opłucz i włóż do garnka razem z łyżką rodzynek. Całość zalej letnią wodą i ugotuj wywar. Następnie dołóż do niego pokrojonego na porcje karpia i gotuj go na wolnym ogniu około 20 minut.

2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała.

Reklama

3. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij, a wywar przecedź. Rozpuść w nim żelatynę.

4. Odrobinę galarety wlej na zimny półmisek i poczekaj, aż zastygnie. Na niej ułóż pokrojone w zapałkę warzywa. Zalej je kolejną porcją galarety i zastudź. Następnie umieść na wierzchu dzwonka karpia, posyp je resztą rodzynek.

5. Udekoruj całość plasterkami cytryn i wylej ostatnią część tężejącej galarety. Wstaw potrawę na noc do lodówki. Gotowego karpia skrop sokiem z cytryny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej