Karp w pomarańczach

Składniki: 1 sprawiony karp (ok. 1 kg), 1 cytryna, sól, 1 łyżka przyprawy do ryb, 2 łyżki oleju, 2 duże pomarańcze, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 50 ml koniaku, zioła do dekoracji.

1. Karpia dokładnie oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Pokroić na dzwonka i skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. Każdy kawałek karpia posypać solą oraz przyprawą ziołową do ryb. Odłożyć w chłodne miejsce na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć przyprawioną rybę. Usmażyć na rumiano z obu stron.

Reklama

2. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki. Usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu pomarańczy powycinać ładne fileciki. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Włożyć kawałeczki pomarańczy. Dodać masło, chwilę razem smażyć.

3. Do skarmelizowanych pomarańczy dołożyć karpia, dolać koniak i mocno razem podgrzać. Wyłożyć na talerze, udekorować świeżymi ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Życie na gorąco
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej