Kasza z grzybami

Składniki: 0,5 kg kaszy jęczmiennej, 10-15 suszonych grzybów , 2-3 łyżki masła, sól

Reklama

Przygotowanie: Tę potrawę przygotowuję zawsze w Wigilię przed południem. Po ugotowaniu, gdy kasza jest już miękka, garnek szczelnie owijam kocem i wkładam pod poduszki, gdzie czeka na pierwszą gwiazdkę.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Namoczone grzyby wyławiamy i dodajemy do kaszy. Delikatnie zlewamy wodę spod grzybów, tak by cały osad pozostał na dnie.

Dodajemy masło. Uzupełniamy wodę do poziomu 2 cm powyżej warstwy kaszy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Uważamy, żeby kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gotową kaszę podajemy z wiórkami chłodnego masła.

Czas przygotowania: 20 min 30 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej