Keksik

Składniki na 10 porcji: ● 5 jajek ● 2 szkl. mąki ● kostka masła ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 30 dag mieszanki bakaliowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilka kropli olejku rumowego ● sól.

1. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli, cukier biały i wanilinowy. Ucierając, wbijaj po jednym jajku. Dolej olejek rumowy.

Reklama

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, po czym dołóż do puszystej masy razem z rozdrobnionymi bakaliami.

3. Przełóż całość do wyłożonej pergaminem keksówki i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

4. Keks wyjmij z formy. Wystudź w pergaminie, a na koniec dowolnie udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej