Klasyczne pączki

Składniki na ok. 10 sztuk: 26 dag mąki pszennej, 3 i ½ dag świeżych drożdży, ½ szklanki letniego mleka, 5 dag cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 4 żółtka, 2 łyżeczki wódki lub spirytusu, 5 dag margaryny lub masła, ½ l oleju do smażenia, marmolada, konfitura lub dżem, cukier puder.

Zdjęcie

Klasyczne pączki /123/RF PICSEL
Klasyczne pączki
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do rondelka włóż margarynę lub masło, roztop.

2. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj żółtka z cukrem, pozostałe mleko, wódkę lub spirytus, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło na ok. 90 min.

Reklama

3. Rozwałkuj cisto na grubość ok. 1-1,5 cm (dość mocno podsypując mąką). Szklanką wytnij koła i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut, by podwoiły swą objętość. Do garnka wlej olej, mocno rozgrzej (do około 175°C). 

Partiami wrzucaj pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną, nadziewaj je marmoladą, konfiturą lub dżemem używając szprycy cukierniczej. Wierzch oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 60 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej