Kluski z makiem. Świąteczny deser podany inaczej
●op. makaronu duże muszle lub zwykłego ●1,5 l mleka (lub wody) ●szklanka maku ●bakalie (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów, susz. moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) ●miód (2/3 słoiczka) ●sól
1. Mak przepłucz na gęstym sicie, dwa razy przelej wrzątkiem i ostudź, dwa razy zmiel. W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami. Zgotuj mleko (lub wodę) ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron al dente. Odcedź, ostudź. Muszle napełnij masą makową (zwykły makaron z nią wymieszaj.)
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne
Zobacz również
-
Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej