Kokosowa chatka z herbatników

Składniki na 8 porcji: 24 kwadratowe herbatniki, 1 kg mielonego tłustego twarogu, 1 kostka (25 dag) miękkiego masła albo margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 op. (20 dag) drobnych wiórków kokosowych, 2 łyżki likieru kokosowego, sok oraz skórka z 1 limonki, 1 torebka polewy czekoladowej oraz złote perełki cukrowe do dekoracji.

Zdjęcie

Kokosowa chatka z herbatników /123/RF PICSEL
Kokosowa chatka z herbatników
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 460 kcal. Cena porcji: 2,20 zł

Przygotowanie:

1. Masło przełóż do większej miseczki. Dodaj cukier puder i ucieraj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. W czasie ucierania porcjami dodawaj mielony twaróg. Masę wymieszaj z wiórkami oraz likierem kokosowym. Domieszaj sok i skórkę z limonki.

Reklama

Miseczkę przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.

2. W tym czasie przygotuj duży kawałek grubej folii aluminiowej. Ułóż na niej w 3 rzędach herbatniki. Posmaruj je grubą warstwą kremu kokosowego. Pozostaw wolne dłuższe brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony) Folię aluminiową unieś z obu stron, tak aby herbatniki po złączeniu utworzyły trójkąt. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

3. Torebkę z polewą czekoladową wstaw do naczynia z gorącą wodą. Kiedy polewa stopi się, odetnij róg torebki, tak by powstał otworek. Ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię.

Na chatkę wyciśnij paseczki polewy. Formuj przy tym dekoracyjne wzorki. Zanim polewa zastygnie, kremówkę posyp złotymi perełkami cukrowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Kameralne świętowanie wśród najbliższych

    Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą przypominać żadnych innych. Spędzimy je bowiem najpewniej jedynie w gronie najbliższych domowników, zamieniając wystawną biesiadę na kameralne... więcej