Kolebiak krucho-drożdżowy z kapustą

Składniki: pół kg mąki, pół kostki masła, 4 dag drożdży, żółtko, łyże czka cukru, szklanka mleka, jajko. Farsz: 5 dag suszonych grzybów, pół kg kapusty kiszonej, cebula, masło i margaryna, sól, pieprz.

Farsz: grzyby namocz. Pokrój, wywar zachowaj. Cebulę pokrój. Podsmaż z grzybami na tłuszczu. Pod lej wywarem grzybowym, podduś. Kapustę posiekaj, zalej wodą, ugo tuj. Odcedź, dodaj do grzybów, przypraw, podduś (farsz najlepiej zrobić 3-4 dni wcześniej i codziennie odgrzewać).

Reklama

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, szczyptę soli, cukier i żółtko. Wlej ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, ostudź. Wyrób ze składnikami. Gdy ciasto wyrośnie, podziel na dwie części (jedna trochę większa).

Z mniejszej części uformuj prostokąt grubości ok. pół cm. Ułóż w formie. Na środku rozsmaruj farsz. Rozwałkuj resztę ciasta, przykryj farsz, zlep. Posmaruj jajkiem. W kilku miejscach zrób dziurki. Piecz 40-50 min w 200°C.

Przepis przysłała Jolanta Główka z Chorzowa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej