Kolorowe donaty

Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Dodatkowo: 2 szkl. cukru pudru, sok wyciśnięty z jednej cytryny, różowy barwnik spożywczy lub gęsty sok malinowy, 2-3 łyżeczki ciemnego kakao, masło do foremek.

Reklama

1. Ciasto: przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem, sodą i solą. W misce zmiksuj masło, olej i cukry. Dodawaj po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Na koniec, nie przerywając mieszania, wsyp partiami mąkę. Mieszaj, aż powstanie gęste ciasto.

2. Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem foremek do donatów. Jeśli nie masz foremek, dodaj do ciasta troszkę mąki, rozwałkuj je, wytnij szklanką kółka, a kieliszkiem zrób dziurki. Piecz 10 min w 220°C. Puder wymieszaj z gorącym sokiem. Połowę połącz z barwnikiem a drugą z kakao. Polukruj ciastka, ew. udekoruj posypkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej