Kompot z suszu

Składniki na 8 porcji: ●20 dag suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych) ●po 10 dag suszonych jabłek, moreli, gruszek, ew. fig ●duży owoc pomarańczy ●cytryna ●6 goździków ●płynny miód do smaku (do kompotu z suszu najlepiej pasuje miód wielokwiatowy)

Przygotowanie: Suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki, morele, ew. figi) opłucz, osącz i zalej przegotowaną wodą. Odstaw na 3 godz. Pomarańczę i cytrynę sparz, pokrój w plastry. Dodaj do namoczonych, nasączonych wodą owoców. Wrzuć goździki.

Reklama

Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Dosłodź do smaku miodem.

Tak przygotowany kompot mocno schłodź, przed podaniem wlej do szklanek lub podaj w dużej szklanej salaterce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej