Kompot z suszu

Składniki: 15 dag suszonych jabłek, po 10 dag suszonych moreli, gruszek, śliwek oraz fig (lub innych owoców), 1,5 szklanki cukru, 4 goździki, skórka i sok z cytryny, laska cynamonu.

Reklama

czas ok. 30 min; porcja – 110 kcal, cena 90 gr

1 Suszone owoce przebierz i opłucz starannie na sicie. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu, zalej wrzątkiem (około 4-6 l), następnie odstaw na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą dobę do namoczenia.

2 Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce, oraz z 1,5 szklanki cukru ugotuj syrop. Dodaj 4 goździki, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz laskę cynamonu. Gotuj razem 10 minut. Na koniec z syropu usuń przyprawy.

3 Aromatyczny syrop wlej do zalewy z namoczonymi owocami, wymieszaj. Powstały kompot przypraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby, dodaj jeszcze cukru lub miodu. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na kolejną dobę. Wigilijny kompot podawaj bardzo dobrze schłodzony.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej