Kompot ze śliwek

Składniki (8 porcji): ● 300 g suszonych śliwek (polskich) ● 100 g suszonych jabłek ● 50 g suszonych gruszek ● 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu ● 5 goździków ● nieduży kawałek kory cynamonu

Reklama

1. Śliwki opłucz na sicie, przełóż do miski, zalej 3 szklankami wody i namocz na całą noc.

2. Przełóż śliwki do garnka, dodaj pozostałe suszone owoce, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj 20 min na wolnym ogniu. Pod koniec dorzuć goździki i cynamon. Dodaj cukier, a jeśli słodzisz miodem, pamiętaj, by go nie dodawać do gorącego napoju, bo straci cenne właściwości. Kompot podawaj w temperaturze pokojowej z owocami na dnie szklanki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej