Kotleciki grzybowe

Składniki na 8 porcji: 30 dag grzybów leśnych (mrożonych lub ze słoika), 10 dag łuskanego grochu, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki bułki tartej, 3 jajka, olej, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1 Grzyby wrzuć na patelnię bez rozmrażania i smaż na małym ogniu tak długo, aż odparuje cały płyn. Jeśli używasz grzybów pasteryzowanych (ze słoika), osącz je z zalewy.

2 Łuskany groch przebierz, osącz na sicie. Przełóż do garnka, zalej wodą. Gotuj do miękkości bez dodatku soli. Gdy połówki ziarenek zaczną się rozpadać, odcedź groch na sicie. Pozostaw do przestudzenia.

Reklama

3 W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Odparowane grzyby drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smaż, mieszając. Dodaj ugotowany i osączony groch. Całość starannie połącz. Zdejmij rondel z ognia.

4 Dwa jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy grzybowej z grochem, wymieszaj. Wbij trzecie jajko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

5 Z gotowej masy formuj w dłoniach niewielkie kotleciki. Panieruj je z każdej strony w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami wkładaj przygotowane kotleciki, smaż na małym ogniu, obracając, na złoty kolor.

6 Kotleciki wyjmuj na kawałek pergaminu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej