Krajanka sułtańska

Składniki na 20 sztuk: 10 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 2 jajka, 8 łyżek mąki pszennej, szczypta cynamonu, 3 prostokątne andruty, 20 dag orzechów laskowych, 10 dag orzechów włoskich, 50 dag różnych bakalii, cukier puder do posypania.

Zdjęcie

Krajanka sułtańska /123/RF PICSEL
Krajanka sułtańska
/123/RF PICSEL

1. Orzechy i bakalie grubo posiekaj. Jajka wbij do miseczki, dosyp cukier i cukier waniliowy. Dodaj cynamon. Ubij mikserem na puszystą masę. Porcjami domieszaj mąkę. Dołóż rozdrobnione bakalie i orzechy, wymieszaj.

2. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Masę orzechowo-bakaliową rozsmaruj na andrutach. Ułóż je na spodzie blachy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 45–50 minut.

Reklama

3. Po upieczeniu ciastka pozostaw w wyłączonym piekarniku przez 15 minut. Potem każdy andrut nożem z piłką pokrój wzdłuż na paski. Oprósz cukrem pudrem. bardzo ostrym nożem z piłką pokrój wzdłuż na 10 równych pasków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej