Kruche faworki

Składniki 50 dag mąki pszennej, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki octu, 4 łyżki śmietany 12 proc., 5 dag masła, smalec do smażenia, cukier puder do oprószenia

1. Mąkę przesiewam wraz z cukrem pudrem, dodaję żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, a następnie napowietrzam je, obijając wałkiem. Owijam folią spożywczą i na godzinę wkładam do lodówki.

2. Ciasto rozwałkowuję na jak najcieńsze placki i kroję je na wąskie paski o wym. ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego paska robię nacięcie, przez które przekładam jeden koniec paska.

Reklama

3. Faworki wkładam do mocno rozgrzanego tłuszczu, smażę na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (po 1-2 min z każdej).

4. Odsączam faworki z nadmiaru tłuszczu, oprószam cukrem pudrem.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 75 min • Porcja 470 kcal • Koszt sztuki 15 gr • Przepis na ok. 40 sztuk

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej