Kruche faworki

Składniki 50 dag mąki pszennej, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki octu, 4 łyżki śmietany 12 proc., 5 dag masła, smalec do smażenia, cukier puder do oprószenia

1. Mąkę przesiewam wraz z cukrem pudrem, dodaję żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, a następnie napowietrzam je, obijając wałkiem. Owijam folią spożywczą i na godzinę wkładam do lodówki.

2. Ciasto rozwałkowuję na jak najcieńsze placki i kroję je na wąskie paski o wym. ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego paska robię nacięcie, przez które przekładam jeden koniec paska.

Reklama

3. Faworki wkładam do mocno rozgrzanego tłuszczu, smażę na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (po 1-2 min z każdej).

4. Odsączam faworki z nadmiaru tłuszczu, oprószam cukrem pudrem.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 75 min • Porcja 470 kcal • Koszt sztuki 15 gr • Przepis na ok. 40 sztuk

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej