Kruche gwiazdki

Składniki na 60 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej, 30 dag zimnego masła, 1 szklanka cukru pudru, rdzeń z 1 laski wanilii, 5 żółtek, 1–2 łyżki zimnej wody, trochę mąki do podsypania stolnicy i oprószenia foremek.

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałki oraz cukier puder i rdzeń wanilii. Składniki posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtka i wodę. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Przygotuj 2–3 duże płaskie blachy. Wyłóż je pergaminem, ew. spody blach posmaruj masłem. Schłodzone ciasto podziel na porcje. Kolejno kładź je na stolnicy i wałkuj na cienkie placki, lekko podsypując mąką. Brzegi foremek w kształcie gwiazdek oprósz mąką.

3. Z dzieckiem wytnijcie ciastka. Ułóżcie je na blachach. Piecz je po ok. 15 minut w180 st. Udekorujcie ciastka wg uznania.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej