Kruche orzechowe gwiazdki

●350 g mąki ●200 g zimnego masła ●140 g cukru ●100 g migdałów ●100 g orzechów laskowych ●2 łyżeczki cynamonu ●2 jajka ●2 żółtka

Reklama

1. Wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka. Zmiel lub zmiksuj orzechy laskowe i migdały (wcześniej obierz je ze skórki, migdały parząc, a orzechy prażąc). Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na godz. do lodówki.

2. Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 4-5 mm i foremką wytnij z niego gwiazdki (jeśli mają zdobić choinkę – zrób otworki).

3. Ciasteczka ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz je w temp. 180ºC przez ok. 12 minut. Ciastka nie powinny być zbyt ciemne. Upieczone wyjmij i ostudź na kratce. Gotowe np. przewiąż wstążkami.

Orzechowe gwiazdki zrobisz znacznie szybciej, jeśli użyjesz do nich gotowych, zmielonych już orzechów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej