Kruche orzechowe gwiazdki

●350 g mąki ●200 g zimnego masła ●140 g cukru ●100 g migdałów ●100 g orzechów laskowych ●2 łyżeczki cynamonu ●2 jajka ●2 żółtka

Reklama

1. Wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka. Zmiel lub zmiksuj orzechy laskowe i migdały (wcześniej obierz je ze skórki, migdały parząc, a orzechy prażąc). Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na godz. do lodówki.

2. Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 4-5 mm i foremką wytnij z niego gwiazdki (jeśli mają zdobić choinkę – zrób otworki).

3. Ciasteczka ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz je w temp. 180ºC przez ok. 12 minut. Ciastka nie powinny być zbyt ciemne. Upieczone wyjmij i ostudź na kratce. Gotowe np. przewiąż wstążkami.

Orzechowe gwiazdki zrobisz znacznie szybciej, jeśli użyjesz do nich gotowych, zmielonych już orzechów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej