Kruchy koszyczek

Składniki na 8 porcji: ■ kostka masła ■ 2 i pół szklanki mąki ■ żółtko jajka ■ pół łyżeczki soli Spód koszyczka: ■ kilogram ziemniaków ■ 2 jajka ■ 30 dag pieczarek ■ cebula ■ suszone zioła – majeranek, tymianek, rozmaryn ■ sól ■ łyżka mąki ■ oliwa z oliwek ■ pomidorki koktajlowe ■ rzodkiewki ■ mix sałat ■ oliwa z oliwek ■ sól ■ pieprz

➊ Składniki na ciasto wymieszaj i dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, po czym włóż ją na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj i wytnij paseczki o szerokości 1 cm.

Reklama

➋ Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie zmiel. Pieczarki zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę i razem podsmaż na oliwie.

➌ Połącz ziemniaki z ciepłymi warzy- wami, dopraw ziołami i wymieszaj z mąką oraz jajkiem. Uformuj z masy dno koszyczka i opleć paseczkami ciasta.

➍ Z pozostałych pasków upleć warkocz i wygnij go w kształcie uchwytu.

➎ Przygotowane elementy wstaw na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ostudzone zepnij wykałaczkami.

➏ Pomidorki oraz rzodkiewki natnij ozdobnie, wymieszaj z sałatą, zalej doprawioną oliwą i włóż do koszyczka.

➜ Przygotowanie: 90 min

➜ Stopień trudności: trudne

➜ Kalorie: 290

Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej