Kulebiak z kapustą

Grzyby zalać 1/2 l wody, odstawić na noc, następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotować 30 minut na małym ogniu. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Kapustę zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Dodać grzyby z cebulą, wymieszać, przyprawić jałowcem, solą i pieprzem. Odparować na małym ogniu, przestudzić. Wymieszać z pokrojonymi orzechami i posiekanymi jajkami.

Reklama

Rozwałkować ciasto, pośrodku ułożyć farsz. Skleić brzegi, powierzchnię potrawy posmarować jajkiem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je na kulebiaku. Zrobić dziurki, aby farsz mógł parować podczas pieczenia. Kulebiak ułożyć w formie oprószonej mąką. Piec 30 minut w temp. 200°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej