Kulebiak z tuńczkiem

Składniki na 10 porcji: 1 op. mrożonego francuskiego ciasta mąka do podsypania. Na farsz: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 dag szpinaku mrożonego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 1 jajko do posmarowania.

Zdjęcie

Kulebiak z tuńczykiem /123/RF PICSEL
Kulebiak z tuńczykiem
/123/RF PICSEL

1. Ciasto rozwiń, pozostaw przez 20–25 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie.

Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż szpinak. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Tuńczyka osącz z zalewy i rozdrobnij.

Reklama

2. Rozmrożone ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Uformuj podłużny owalny placek. Odetnij cienkie paski ciasta do dekoracji. Na placku rozsmaruj masę szpinakową. Rozłóż tuńczyka. Złóż na pół i mocno zlep. Kulebiak przenieś na przykrytą pergaminem blachę. Udekoruj odciętymi paseczkami ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 35–40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej