Kurpiowska gęś z jabłkami

Składniki: sprawiona gęś (ok. 4 kg), 80 dag winnych jabłek, 15 dag suszonych śliwek, pomarańcza, kieliszek białego wytrawnego wina, łyżeczka suszonej szałwii, cytryna, łyżka miodu, łyżka masła, sól, pieprz.

Przygotowanie 150 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 5,80 zł • Przepis dla 10 osób

Reklama

1. Gęś zalej zimną wodą i mocz około 3 godzin. Następnie osusz ją, natrzyj solą i pieprzem. Śliwki zalej 3 łyżkami wina i odstaw na 2 godziny.

2. Jabłka obierz (kilka zostaw), wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj szałwią i miodem. Połącz z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Nadziej gęś i zaszyj. Posmaruj ją masłem i włóż do brytfanki. Polej 3 łyżkami wrzątku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W trakcie skrapiaj winem i wytwarzającym się sosem.

3. Na 25 minut przed końcem pieczenia włóż do brytfanki odłożone jabłka. Mogą być całe albo pokrojone na połówki lub ćwiartki. Można je również wydrążyć i napełnić rodzynkami czy orzechami wymieszanymi z miodem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej