Kutia

Składniki na 10 porcji: szklanka ziaren pszenicy • szklanka maku • pół szklanki miodu • 20 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag posiekanych orzechów laskowych • 10 dag skórki pomarańczowej • 2 łyżki płatków migdałowych 20 dag rodzynek.

Reklama

1. Ziarno pszenicy wypłucz kilka razy, zalej wodą, pozostaw na noc. Ugotuj na miękko, odcedź i ostudź. Mak opłucz kilka razy, zalej wrzątkiem, zostaw na 2 godziny, a gdy napęcznieje, odcedź i dwa razy przepuść przez maszynkę. Rodzynki sparz wrzątkiem, odcedź.

2. Miód podgrzej, wymieszaj z pszenicą, makiem, orzechami, rodzynkami i skórką. Dokładnie wymieszaj, ułóż w salaterkach.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej